fbpx
Translated by Google Translate

Propell och RISE tog småföretag från Sverige till världsutställningen i Dubai

Under mitten av oktober arrangerade Propell och RISE en så kallad Trade Mission* till världsutställningen Expo2020 i Dubai inom ramen för projektet eMesai. De tre småföretagen PSIDAC, DigiMat och Bubl. från Sverige tog chansen och följde med för att utforska nya marknader och knyta nya affärskontakter.

­– Egentligen var ju vår resa ett år försenat på grund av coronan, men nu blev det äntligen av och vi kunde ta med oss tre företag som är nöjda med vad de åstadkommit på resan. Vi ser fram emot att följa dessa företag och affärer framöver, inleder Stina Jonsson, projektledare på Propell och RISE.

Stina Jonsson projektledare för eMesai.

Vad är en trade mission?

Kortfattat är en trade mission en resa som arrangeras av en offentlig aktör eller myndighet för företagare som vill utforska internationella möjligheter. Denna trade mission arrangerades inom projektet eMesai som RISE och Propell är med och driver.

– Våra projektpartners från Estland och Lettland hade ju några företag med och vi hade tre styckena från Sverige. PSIDAC som arbetar med övervakningssystem mäta lufttryck, gas, fukt och temperaturer, DigiMat som arbetar med produkter som främjar matematik och programmering samt Bubl. som snart ska lansera en produkt som renar luften för småbarn när de befinner sig i sina barnvagnar, säger Stina Jonsson

Avresan från Hudiksvall, fv. Christoffer Andresen, Torbjörn Jonsson, Stina Jonsson från Propell och RISE samt Björn Österlund från PSIDAC.

En pandemi kom i vägen

De tre företagen med internationella ambitioner hade redan under 2020 ställt in sig på att delta i en delegationsresa till världsutställningen Expo2020 i Dubai, men corona flög fram som en virvelvind och siktet förändrades.

– I och med att Corona satte stopp har vi haft längre tid på oss att planera resan och vi har försökt förbereda företagen ännu bättre. Vi har arrangerat möten och låtit dem bekanta sig med marknaden och hur saker och ting fungerar fast digitalt såklart, fortsätter Stina

Representanter från de tre företagen PSIDAC, DigiMat och Bulb. i väntan på flyget.

Nätverk och internationella kontakter

Men under oktober 2021 var det äntligen dags och resan startades. De svenska företagen deltog i olika möten under expot som Propell och RISE tillsammans med övriga partners i projektet planerat in inom olika områden. Allt för att de deltagande förtagen skulle få ut det mesta av sin vistelse.

– Det är häftigt att se och höra om företagens alla möten, insikter och all inspiration de fått. Genom att de deltar i en delegation som det här är, får de ut mer än om de åkt själva.

Det händer mycket på denna typ av mässor och förutom att företagen fick delta i spännande och intressanta möten fick även RISE och Propell möjlighet att utvidga sitt nätverk och skapa nya kontakter.

– Vi talade på olika scener, både innanför och utanför den svenska paviljongen under expot. Det finns mycket inspiration och lärdomar att hämta. Vi vidgar ju vårt nätverk och knyter nya kontakter under denna typ av resor också. Propell blir liksom som en del av världen och erfarenheterna vi får kan både vi och andra företag från Sverige ha nytta av i framtiden, avslutar Stina.

Christoffer Andresen från Propell och RISE gästade scenen under temaveckan Space Week. Bland annat tillsammans med Christer Fuglesang.

Det här handlar projeket eMesai om

eMesai är projektet som hjälper små- och medelstora företag i Sverige, Estland och Lettland att våga tänka nytt och ta första steget till nya marknader utanför EU. Det handlar främst om att stödja teknikföretag med egna produkter inom Viable Citizen Solutions (Hållbara, goda samhällen) och Intelligenta Transport Systems (ITS) att få upp ett intresse och en mognad för att exportera till utvalda marknader (Afrika, Indien och UAE). Målet under projekttiden är att minst 50 små och medelstora företag ska exportera och det ska ske minst 9 nya försäljningar på dessa marknader. Läs mer om projektet här. Projektet finansieras av Interreg Central Baltic och  har ett nära samarbete med nätverket Enterprise Europe Network (EEN) som kan hjälpa företag med personlig rådgivning och hitta internationella affärskontakter.

Vill ditt företag också utforska nya marknader och satsa internationellt?

Kontakta oss

Prenumerera