fbpx
Translated by Google Translate

Företag prisas för hållbara lösningar

Under tisdagen delade Ahlgrens donationsfond ut diplom till tre företag i Hälsingland, för att stödja deras fortsätta satsningar inom områden som kalkbränning, kvalitetssäkring av svetsfogar och återanvändning av vatten. Prisutdelningen ägde rum i Propells lokaler och flera av de prisade företagen har koppling till Propell.  

– Det är kanon att fonden finns för att hjälpa oss att komma vidare. Vi kommer bland annat att använda våra pengar till att hantera internationella förfrågningar, säger Anders Mood från LimeArc Process som var en av pristagarna.

En fond för att skapa tillväxt

Lars Larsson, ledamot i fonden var på plats tillsammans med ordförande Ove Anonsen som inledde prisutdelningen med att visa en historisk film om hur Ahlgrenska donationsfonden kom till tack vare varumärken som Läkerol och Ahlgrens bilar.

– Fonden skapades av Anita och Robert Ahlgren, och pengarna ska uppmuntra företag till att våga vara modiga och ha uthållighet, inleder Ove Anonsen.

Ahlgrenska donationsfonden delar årligen ut medel till företag med innovativa idéer som vill växa sig större på en internationell marknad. Sedan 2014 har fonden delat ut ca 8 miljoner till över 50 företag från Hälsingland och Gästrikland.

Elektrifierar världen

LimeArc Process AB i Hudiksvall var ett av de företag som belönades för sitt arbete med att ersätta fossil- och biobränslen med klimatneutral el. Genom detta har de säkrat tillgång till världsledande kompetens inom plasma och revolutionerat massaindustrins kemikalieåtervinning.

Roland Lundqvist, en av företagets grundare, berättade att plasmatekniken utvecklades redan på 70-talet, men att den inte har tillämpats inom pappers- och massaindustrin tidigare.

– Det “klicka till” och jag tänkte: Aha! Vi ska alltså elektrifiera världen, berättade en leende Roland. Han fortsatte med att berätta att företaget nu är redo för att pilottesta projektet i produktionsmiljö i Hofors under våren 2023 och att de “vill göra att processen går till sekunder istället för timmar”.

Anders Mood, Roland Lundqvist och Lars Larsson

Pengarna som de nu fått av fonden kommer att gå till att hantera internationella förfrågningar från världen.

– Det har blivit ett internationellt tryck på att använda vår teknik i olika sammanhang, så pengarna från fonden kommer att gå till att hantera alla dessa internationella förfrågningar, säger Anders Mood, vd LimeArc

Läs gärna mer om LimeArc här

Winteria vill nå fler återförsäljare

Ett annat företag som diplomerades var Winteria AB, även de från Hudiksvall, som genom avancerad teknik har utvecklat ett effektivt laserbaserat kvalitetskontrollsystem som ger detaljerad information om svetsfogar. Systemet generar besparingar för företag, i både tid och pengar.

– Verktyget ska vara lätt att använda även för dem som inte har teknikvana och ska kunna användas med arbetshandskarna på, sa företagets VD Alexander von Essen.

Alexander Von Essen och Lars Larsson

Pengarna från fonden kommer de att använda till att nå ut på den internationella marknaden.

– Vi kommer att försöka hitta återförsäljare i framförallt Tyskland, för att vi ser att den marknaden har stor potential och ett steg för oss för att nå ut på en mer internationell marknad med våra produkter.

Enava vill förebygga misstag

Sist ut att prisas var Ljusdalsföretaget Enava AB, som med nya metoder arbetar för att skydda, rena och återanvända vatten på ett hållbart sätt. Företaget arbetar med egna techlösningar och som katalysator för att säkra och effektivisera hantering av vatten- och sanitetssystem.

Ulrika Munther, som är företagets VD, började med att återge hur 2,1 miljarder människor i världen i dag saknar tillgång till rent vatten och att det inte heller är någon självklarhet med rent vatten i Sverige. Hon beskrev hur Östersjön är ett av världens mest förorenade hav med övergödning, syrebrist och bottendöd och att dåliga avloppssystem är en bidragande orsak till detta. Företaget vill använda pengarna som de fått från fonden till att förbättra vattnet utanför Sveriges gränser.

– Vatten är min hjärtefråga och vi vill rätta till där det har gått fel. Vi vill komma utanför Sverige och ta del av erfarenheter om hur det fungerar i olika miljöer, för vi behöver bli mer rädda om våra vatten, avslutade Ulrika.

Ulrika Munther och Lars Larsson

Läs mer om Enava här

Hyllade det innovationsstödjande systemet

Flera av de prisade företagen passade under sina presentationer på att hylla det innovationsstödjande systemet och det stöd de fått genom åren.

– Det var ju på Propell det en gång började med mina idéer, tack till både Propell och Movexum, där vi nu är alumner för att de har hjälpt oss att hitta de rätta vägarna framåt, sa Roland Lundqvist

Min resa började ju också här på Propell, det är fantastiskt vad man kan åstadkomma tillsammans med andra bara man tar lite stöd och hjälp, avslutar Ulrika Munther

Vill du få hjälp att komma vidare med dina innovativa idéer?

Kontakta oss