fbpx
Translated by Google Translate

”Våga stretcha din hjärna”

Över hundra personer från företag, organisationer och civilsamhället samlades under fredagen för att lyssna till hjärnforskaren och inspiratören Katarina Gospic på Kulturhuset i Hudiksvall. En provocerande föreläsning om att mixa tankar och hur vi måste bli bättre på att stretcha vår hjärna.

– Alla tankar och åsikter är viktiga, ju fler ögon, ju fler hjärnor och tankar desto bättre underlag har vi att fatta bra beslut, Katarina Gospic som bland annat citerade psykologen Stanislas Dehaene;

”Its easy to miss something you’re not looking for”

Var hämtar du din information?

Katarina framkallade många skratt när publiken deltog i övningar som visade hur lätt vi lurar vår hjärna. Hon betonade hur vi lätt kan påverkas åt det ena eller det andra hållet beroende på exempelvis hur vi tar till oss information i de digitala medierna.

– Var hämtar du din information? Läser du till exempel alltid samma kanal är det ju klart att du blir färgad åt ett håll. Det är lätt att frågor antingen blir svarta eller vita. Om många säger samma saker till dig så blir det till sist en sanning, så skapa dig därför en egen åsikt kring ämnet du är intresserad av. Aldrig har väl filosofen Platos citat varit mer passande än i vår oroliga nutid;

“Those who tell the stories rule the world”

Alla är viktiga

Mixing of minds var något Katarina berörde och de handlade egentligen om att innovation uppstår när vi blandar olika åsikter och tankar.

– Oftast gillar vi ju att umgås med de som tycker och tänker lika som oss, för det är bekvämt. Men då uppstår heller ingen innovation. Du måste tänka att alla är viktiga och även om ni inte delar samma åsikt, så lyssna på personen och våga stretcha din hjärna för att börja tänka lite annorlunda. Och till sist kom ihåg att alla kan göra skillnad.

“If you think you´re too small to make a difference,
try to sleep with a mosquito” – Dalai Lama

Föreläsningen arrangerades av Propell med inom ramen för projektet Smart Arena för innovation som finansieras av Tillväxtverket och Region Gävleborg.


Förslag till kommande event?  

Hör av dig till hej@propell.se

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera