fbpx
Translated by Google Translate

MYoroface vässar produkten med nya digitala möjligheter

MYoroface från Hudiksvall tar nästa steg och undersöker nya digitala möjligheter för produkten Iqoro, ett träningsredskap som tar sig an problemet med sura uppstötningar på ett nytt sätt. I oktober 2021 utsågs MYoroface till ett av Sveriges hetaste scaleups. Under 2022 har företaget lanserat en app som hjälper kunden att träna ännu bättre. Genom Propells projekt Ställom Go! tar app-utvecklingen ytterligare ett kliv. Det gäller bland annat nya idéer på tekniska lösningar som möter fler behov hos kunderna, hur använder kunden appen och hur kan den bli ännu bättre?  

Douglas Hellström är ny produktutvecklingsansvarig och har kommit in i företaget med nya perspektiv på den tekniska utvecklingen för träningsredskapet. Han jobbar med frågor kring hur produkten kan ge ytterligare mervärde till kunden? Bidra till ny forskning? Och samtidigt bli bättre på att förstå kundens behov? Genom Ställom Go har Douglas fått bollplank och stöd via forskningsinstitutet RISE när det gäller t ex kravställning av den framtida teknikutvecklingen.

Myoroface har tidigare deltagit i utvecklingsprogram via den regionala innovationshubben Propell och Douglas blev genast intresserad av projektet Ställom Go! Ett projekt som syftar till att stötta regionens företag i deras omställningsarbete till en mer digital och hållbar utveckling.

– Vi har tagit stora kliv under 2022 och min utmaning är att vi ska fortsätta ligga i framkant och därför var det här projektet perfekt för oss just nu. Det här året har vår produkt blivit godkänd som ett förskrivningsbart hjälpmedel i Storbritannien och vihar släppt en app som hjälper våra kunder att träna optimalt. Genom appen kan vi få svar på hur kunden använder produkten, hur vi kan göra den bättre, vad som ger kunden värde, och inte, berättar Douglas.

Iqoro är ett träningsredskap som kunderna stoppar i munnen och när användaren pressar ihop läpparna aktiverar det muskler inne i kroppen. På så vis tränas diafragman upp och klarar bättre av att själv hålla tillbaka magsyran. En svag inre muskulatur är även orsaken till att många av oss snarkar. Enligt Myoroface har cirka 20 procent av den vuxna befolkningen besvär som i någon mån beror på reflux, alltså att muskulaturen inne i kroppen blivit förslappad vilket kan ge sura uppstötningar eller sväljsvårigheter.

Uppfinningen bakom den patenterade produkten IQoro har sina rötter i Mary Häggs forskning vid bland annat Norrlands universitetssjukhus i Umeå. Idag är det döttrarna Ylvali Gerling och Linn Hägg som leder bolaget.

– Med en innovation är det lätt att stanna upp i den fortsatta produktutvecklingen, men det gäller att hela tiden titta framåt för att inte ge utrymme för andra bolag att ta en position inom det egna segmentet. Att nyttja ”first mover advantage” är utmanande samtidigt som vi ska etablera grundprodukten på marknaden. Att få stöttning i att ifrågasätta sig själv i utvecklingen är oerhört betydelsefullt för att inte gå vilse i sina egna idéer, poängterar VD Ylvali Gerling.

”Samarbetet har gett oss svar men kanske ännu fler frågor”

Alla medarbetare på Myoroface har varit engagerade i app-utvecklingen på olika sätt i en tvärvetenskaplig process för att utveckla produkten. Det finns dessutom en Facebook-grupp med 4000 medlemmar som ställer frågor och bidrar till utvecklingen av produkten.

Douglas uppskattar särskilt det bollplank i teknikfrågor som han fått RISE av bland andra elektroingenjör Sandra Pantzare och projektledare Ulrika Henricson.

Jag är mitt i en process med Myoroface där vi tillsammans med olika nyckelkompetenser från företaget har analyserat deras nuläge och värdeerbjudande. I nästa steg kommer vi att lära känna olika intressenter kring deras lösning och hitta sätt att stärka deras innovationsprocess. Det har är väldigt spännande att få lära sig mer om Myoroface ganska unika produkt, som troligtvis är det enda neuromuskulära träningsredskapet på marknaden och hur en förebyggande behandlingsmetod kan passa in i sjukvårdssystemet, berättar Ulrica.

Iqoro_Myoroface

RISE och EEN (Enterprise Europe Network) har fungerat som ett bollplank under ett skede då Myoroface utvärderar möjligheten att utöka sitt erbjudande med digitala tjänster och ny teknik.

– Projektet har inneburit ett värdefullt stöd för att få expertkunskaper av RISE när vi jobbat med att utveckla intervjumallen som ska användas i appen. Och särskilt den tekniska kompetensen när det gäller kravställning av den framtida teknikutvecklingen och när det gäller att hitta framtida finansieringslösningar. Ett utvecklande och utmanande samarbete som gett oss många svar men kanske ännu fler viktiga och nyttiga frågor avslutar Douglas.

Möt Douglas i en video där han berättar mer om deras digitala satsning och medverkan i projektet Ställom Go! Ställom Go! är ett delprojekt inom Region Gävleborgs satsning Vi ställer om, och projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden (ERUF) och Region Gävleborg.

Läs mer om hur du kan utveckla ditt företag tillsammans med oss

Hållbar utveckling

Digitala möjligheter

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera