fbpx
Translated by Google Translate

Internationell framgång för ZAVA Tec

ZAVA Tec, som tillverkar och säljer tätningsringar och o-ringar har genom stöd av bland annat Propell och det internationella affärsnätverket Enterprise Europe Network fått en ny distributör i Brasilien. Något som öppnar dörrar till nya marknader och stärker deras internationella närvaro och konkurrenskraft.

”Inta haft en reklamation på över 30 år”

Hudiksvallsbaserade ZAVA Tec producerar och säljer Tätningsringar med snabblås, det är en delad O-ring som man kan låsa på bara några sekunder. Zuzana Sramek är vd och ägare, samt delägare av familjeföretagen ZAVA Tec och ZAVA Ring AB. Där det första bolaget handlar med utländska bolag och det andra med svenska.

– Våra tätningar kan bytas ut snabbt och effektivt utan att behöva demontera maskinen som ringen ska sitta på, vilket sparar mycket tid och pengar för den som använder den, inleder Zuzana

Zuzanas pappa Frans är den som uppfunnit den så kallade ZAVA ringen, som tätar mycket bra, förhindrar läckage och har lång livslängd.

– Vi har inte haft en reklamation på över 30 år. Några exempel på hur vår tätningsring gynnar hållbarheten är att det uppstår mindre läckage vilket leder till mindre miljöförstöring, bättre hälsa för personalen och minskat slitage på maskiners axlar, säger Zuzana

Läs vår tidigare artikel om Zava Tec och deras historia här

Ny distributör i Brasilien

Zuzana och ZAVA Tec har under många år fått hjälp av det innovationsstödjande systemet, bland annat med pitchträning, marknadsföring och utvecklande av affärsmodellen genom både Propell och Movexum. Nu på senare tid även genom RISE och affärsnätverket Enterprise Europe Network (EEN).

– Via EEN har jag fått kontakt med ett spanskt företag som var vår distributör i ca ett år och i slutet av november fick jag den stora äran att följa med på en delegationsresa från Sverige till Sao Paulo i Brasilien, säger Zuzana

Under delegationsresan, som arrangerades av bland annat Ignite Sweden, EEN,och RISE, fick ZAVA Tec möjlighet att träffa brasilianska bolag och skapa fler internationella kontakter.

– Jag passade på att skapa kontakt med de som säljer tätningsringar över hela Brasilien. Jag fick mycket fin kontakt med ett bolag som vi slöt ett samarbetsavtal med och som nu är vår brasilianska distributör. Jag är så lycklig och tacksam till RISE, EEN, Ignite och Vinnova som gjorde det möjligt för mig att genomföra denna resa.

– Jag är mycket glad att det finns organisationer som RISE, Propell och EEN, som brinner för oss små och medelstora företag, som hjälper oss vidare och som gör att vi blir framgångsrika.

Från vänster: Bruno Periotto, Zuzana Sramek, Neto Periotto och Bianca Periotto
Dustributör: Samech Vedacoes Industriais

Framtidens samarbete

Fokus för ZAVA Tec blir framöver att hjälpa den nya brasilianska distributören att komma i gång och söka flera företag att samarbeta med.

– Nu är fokus att stötta och hjälpa vår nya brasilianska distributör och hoppas på framgång. Sen ser jag framför mig att vi ska utforska möjligheterna med att hitta ytterligare en distributör även i Kanada, säger Zuzana

Zuzana sköter i dagsläget en hel del i de båda företagen, allt från administration till kontakten med kunderna. Tillverkningen och leveranserna i företaget sköts av hennes dotter Gabriella och svärsonen Jimmie.  I framtiden hoppas Zuzana på att bolaget tas över av nästa generation.

– Jag hoppas att min dotter kommer bli den tredje generationen och ta över båda bolagen, men ännu har jag många år kvar som aktiv företagare och kommer att fortsätta så länge jag orkar och tycker att det är kul, avslutar Zuzana

Är du också nyfiken på att veta mer om internationella möjligheter?

Kontakta Susanne Nylén

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera