fbpx
Translated by Google Translate

ZAVA Tec gör sig redo för internationella affärer – inleder samarbetsavtal

Hudiksvallsbaserade ZAVA Tec, som tillverkar och säljer tätningsringar och o-ringar, har genom stöd av Propell, RISE och det internationella affärsnätverket Enterprise Europe Network inlett ett samarbetsavtal med en spansk industrileverantör.

Det känns spännande och samtidigt utmanande, nu hoppas vi på att kunna stärka upp vår internationella närvaro, inleder Zuzana Sramek vd för ZAVA Tec.

Tillverkar och säljer tätningsringar

I Hudiksvall finns ZAVA Tec, ett företag som tillverkar och säljer tätningsringar och o-ringar till olika industrier, b la pappersindustrin. Det hela började med att Zuzanas pappa Frans Sramek hittade en lösning på ett tätningsproblem som många pappers- och massaindustrier brottades med och uppfann därför en speciell tätningsring som är lätt att byta, ZAVA Seal Ring.

– Att behöva byta ut tätningar konstant på tex. VFA och CCA filter på massafabrikerna är både otrevligt, tidskrävande och kostsamt. Därför var lösningen med ZAVA tätningen, som endast tar några minuter att byta mycket välkomnande, säger Zuzana.

ZAVA® Seal Ring har använts av olika industrier i Skandinavien sedan 1986 och finns nu över hela världen, med störst framgång i Sverige och USA. Tätningsringen finns i olika material, olika längder, tvärsnitt och har en patenterad lösning för snabblåsning.

ZAVA Seal Ring

Läs mer om ZAVA Tec

Tillgång till stort nätverk

Redan under 2015 cirkulerade ZAVA Tec runt Propell efter att de deltagit i utvecklingsprogrammet Boost Chamber, som drivs av Gävleborgs företagsinkubator Movexum. Därefter har de fortsatt att delta på föreläsningar och workshops för att alltid vara nära det regionala innovationsstödjande systemet utifall nya erbjudanden och möjligheter skulle dyka upp.

– Det är tack vare vår relation med Propell som jag fått kontakt med Susanne Nylén och hon har i sin tur erbjudit oss att ta del av det internationella nätverket Enterprise Europe Network, ett nätverk som gör att vi kan utveckla våra internationella affärer, fortsätter Zuzana.

Susanne Nylén, projektledare på Propell och RISE samt affärsrådgivare för Enterprise Europe Network (EEN) har stöttat Zuzana och ZAVA Tec för att nå en bredare internationell marknad med sina produkter.

– Under 2019 gjorde ZAVA Tec en viktig uppdatering av sitt försäljningserbjudande och önskade sedan få hjälp att utöka sin internationella närvaro för sina produkter. Det vi gjorde då var att lägga upp företagets profil i en EEN plattform och genom den har de fått in flera intresseanmälningar från internationella företag som vill samarbeta med dem på ett eller annat sätt, säger Susanne.

Hör av dig till Susanne Nylén om du vill veta mer om Enterprise Europe Network och Propells internationaliseringserbjudande, Susanne.nylen@ri.se

Samarbetsavtal med spansk industrileverantör

Tillsammans har de löpande utvärderat inkommande intresseanmälningar och under början av 2021 dök en intressant anmälan upp. Det var den spanska industrileverantören ESINSA, ett familjeägt företag med mer än 35 års erfarenhet av att leverera tätningslösningar för anläggningar och annan infrastruktur utformad för att optimera effektiviteten i industriella processer som lämnat in sitt intresse. Efter att de båda träffats digitalt undertecknades ett samarbetsavtal.

Planen är att ESINSA kommer att fungera som en distributör till oss, det vill säga marknadsföra och leverera våra tätningsringar och vår innovativa o-ring i deras nätverk, säger Zuzana

Denna nyckelverksamhet är en dörröppnare för ZAVA Tec. ESINSAS omfattande distributionsnätverk täcker ett brett spektrum av industrisektorer i flera länder. Och även om det är tidigt att säga något om resultatet, så förväntar sig ZAVA Tec att det kommer resultera i många bra saker.

– Vi hoppas och tror att detta kommer att bli en språngbräda för våra produkter att nå ut till länder som Spanien, Portugal, Marocko och Frankrike. Vi kommer förhoppningsvis få ökad exponering på de europeiska och afrikanska industrimarknaderna och öka vår marknadsandel med 20 procent, vilket i sin tur leder till fler jobbtillfällen hos oss och ökad omsättning, avslutar Zuzana

Vad är Enterprise Europe Network?

Enterprise Europe Network (EEN) är ett brett affärsnätverk med affärsrådgivare som hjälper företag med personlig rådgivning och att hitta internationella affärskontakter.  Nätverket är väl etablerat i 67 länder med 3000 kollegor och ca 600 partnerorganisationer/partners.

Vill ditt företag också utforska nya marknader och satsa internationellt?

Läs mer

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera