fbpx
Translated by Google Translate

I spåren av pandemin blir det onormala normalt

– så var livesändningen 2 juni

Över hundra deltagare fick den 2 juni ta del av livesändningen med temat ”Nya möjligheter i pandemins spår” under eventet Innovation Week X. Eftermiddagen bjöd bland annat på spännande idéer från eldsjälar och innovatörer, en insikt om att bilden över landsbygden är skev och att pandemin har fört med sig många fördelar som man inte riktigt tänkt på.

Innovatörer med cirkulärt tänk

Först ut att synas under livesändningen var systrarna Sam och Sara Selman, som driver det nystartade företaget SAMSARA Selected. Deras idé är som Netflix fast för kläder – kunden hyr kläder månadsvis som sedan återanvänds. Som kund spar du även tid på att lättare bestämma vad du ska ha på dig. Och du ser bra ut utan att förstöra miljön.

– Idag är modeindustrin den största miljöboven. Och vi vill ändra på More fashion and less waste, säger Sam (Läs mer om systrarna här)

Sam och Sara efterföljdes av en hel del korta klipp från flera småföretagare runt om i Hälsingland. Bland annat fick deltagarna kika in hos Glenn och Fredrik från Blue Box Geetars i deras verkstad där de tillverkar sina egna gitarrer av spillvirke.

– Genom att bygga med gammalt trä som ändå ska slängas och på gammalt vis, bidrar vi till någon form av hållbarhet, säger Fredrik.

Det var under tiden som Glenn renoverade sitt hus som Fredrik hittade spillvirke som de sparade och som de byggde fem gitarrer av. Det var även då de hittade sin nisch.

– Vi har börjat smått och succesivt ökat verksamheten, vi har köpt in begagnade maskiner och vi känner att vi har allt i vår närhet. Man ska inte vara rädd för att ringa företag. Vi har fått spillbitar från flera lokala företag som tycker att det vi håller på med är häftigt, säger Fredrik.

Landsbygden lockar allt fler

Under dagen fick vi även ta del av ett nytt sätt att se på landsbygden när Therese Bengard från riksorganisationen Hela Sverige ska leva presenterade nya perspektiv.

– Vi vill bryta de förutfattade meningar som finns och existerar, de stereotypa bilderna av landsbygden, säger Therese, som tex bilden av att det är så få som bor på landsbygden, för det beror på vilka siffror man tittar på, enligt SCB bor endast 13 procent på landsbygden men enligt Jordbruksverket är det 35 procent. Och trenden över hela världen är att distansarbetet i spåren av pandemin gör att fler väljer att flytta från städerna.

Ta risker och satsa

Med i studion under dagen fanns bland annat Mohammad Attaie, Ljusdal Sushi som berättade om hur de vågade expandera mitt under en pågående pandemi i restaurangbranschen. Hur vågar man det och varför går det så bra?

– Jag tror det handlar om att vi är ett bra gäng och erbjuder det lilla extra. Men för att lyckas som företagare är det viktigt att ta risker och se möjligheter. Alltid se möjligheter i svårigheter. Och att kunna lita på dina kollegor såklart, säger Mohammad.

På plats fanns också Ewa-Lotta Sköld, vd på Sörens El där hon berättade om hur de satsar på hållbarhet och varför det är en överlevnadsfråga.

– Vi behöver vara nyfikna, intresserade och kompetenshöja oss hela tiden för att vara intressanta för våra kunders behov och önskemål. Därför skapade jag bland annat ett ”Framtidsspaningsteam” där vi samlade medarbetare från respektive affärsben för att komma närmare ”verkligheten” och för att lyssna in vad som är viktigt ur ett medarbetarperspektiv. Ska vi vara en attraktiv arbetsgivare och relevanta mot de större kunderna måste vi jobba med hållbarhet, säkerhet och miljö annars blir vi bortvalda, säger Ewa-Lotta Sköld.

Simone Jonsson, projektledare för Innovation Week X tillsammans med Ewa-Lotta Sköld, Sörens El

Distansarbete är det nya

– Det vi vill göra är att transformera personer och samhällen att bli mer distansvänliga. Och på så sätt bryta normen om det fysiska kontoret som vi har haft under en väldigt lång tid”, säger Maria Svensson Wiklander, medgrundare och delägare i The Remote Lab.

Så började Maria när hon berättade om hur stora steg vi tagit tack vare pandemin i och med att vi kan jobba på distans. Hon nämnde allt från lönesättning, produktionseffektivitet och vår hälsa och livsstil, hur det förändrats på många olika områden. Fördelar som man inte alltid har tänkt på.

– Man kan säga att distansarbete är en av de bättre sakerna som har hänt landsbygden!

Är någon onormal eller är det du som är ovan?

Sist ut i programmet var Claes Smith eller Sara Lundh som hon också kallas med en inspirerande del om hur vi låter våra värderingar och normer styra våra liv och hindrar oss från att tänka logiskt.

– Saker och ting kan vara normala, men människor, det är inte vanligt att vi är normala. Vi är rädda för människor som vi inte känner till. Och vi är fruktansvärt rädda för att göra bort oss, säger SaraClaes.

SaraClaes lyfte tankar och om hur mångfald och oliktänkande är nödvändigt och utvecklande för att skapa inkluderande arbetsplatser. Och genom enkla åtgärder kan du anpassa hur du lockar nya målgrupper att börja jobba på din arbetsplats.

– Den enklaste början är att titta på din egen kommunikation, dina hemsidor, reklam, broschyrer och reflektera – vad är det du ser där? Börja markera att alla typer av människor är välkomna till din arbetsplats – att vi söker kompetens inte att vi söker en viss typ av person.

Några sista och avslutande ord från dagen som moderatorerna Ann-Sofie Däldehög, Propell och Wenda Hadjo, till vardags reporter på P4 Gävleborg, förmedlade till deltagarna var att ”Lita på dina kollegor, tänk hållbart i allt du gör, våga ta lite risker och flytta till landsbygden!”


Ann-Sofie Däldehög och Wenda Hadjo, moderatorerna för dagen.

 

Missade du livesändningen? Eller vill du se saker igen?
Då kan du se alla klipp från livesändningen på Propells Youtubekanal.