fbpx
Translated by Google Translate

Netflix för kläder – SAMSARA Selected

Visst skulle det vara skönt att ha en garderob med få plagg som alltid passade? Och kunna skicka tillbaka dem när man inte längre behöver dem? Det är hela idén bakom systrarna Sam och Sara Selmans nystartade företag – SAMSARA Selected som även är våra nya gäster i Propell co-working.

Full garderob – men inget att ha på sig
Modeintresset, miljöpåverkan och att de själva var frustrerade konsumenter var grundstenarna till att systrarna kom på sin affärsidé. Systrarna vill förenkla klädvalet för konsumenterna och göra det lättare att planera vad man ska ha på sig i förväg.

-Jag tror att många känner igen sig, garderoben är full men du har inget att ha på dig. Samma visa varje gång, nu är det sommar, nu är det vinter och vad ska jag ha på mig? Vi lägger alldeles för mycket tid på att bestämma vad vi ska ha på oss, ungefär ett år av våra liv. Så kan vi ju inte ha det,  säger Sam Selman

Hyra istället för att köpa
Från början var systrarna inne och testade på second hand-butik, men de kände att de behövde skala upp och effektivisera. Så efter fyra års tänkande så började de i januari 2021 att bygga ett koncept där kunden hyr sina kläder istället för att köpa, bättre för miljön och ett cirkulärt tänk bakom.

-Vi ville starta en plattform där man kan hyra fem plagg, och på så sätt få en roterande garderob varje månad. Det ska vara ett alternativ till shopping helt enkelt. Tanken är väl senare att man även ska kunna planera vad man vill ha på sig under en månad med hjälp av templates och förslag så det blir det egendesignade paket som skickas hem till kunden fortsätter Sam.

SAMSARA Selected har i dagsläget en prenumerationsmodell där man väljer fem plagg utifrån vilka märken man gillar men de har betydligt större visioner än så.

-Målet för oss är att skapa jobbtillfällen och bli världsledande i Europa inom cirkulära affärsmodeller inom vårt område. Givetvis har vi konkurrenter som gör likvärdiga saker. Men det tycker vi bara är bra, för det betyder att industrin är på väg åt rätt håll. Vi vill att det nya normala ska bli att hyra kläder istället för att köpa, säger Sara Selman.

Nya gäster i Propell co-working
För några veckor sedan tog Sam och Sara kontakt med Propell och började hänga i våra lokaler. Som nya gäster i vår co-working har de fått ta del av de olika möjligheterna som det ger. Propells nära kontakt med alla inom det innovationsstödjande systemet i Gävleborg har lett till att de fått möten med nyckelaktörer för att komma vidare med sitt företag.

”Vi är så oerhört tacksamma för att vi får denna möjlighet och att de hela gick så fort och smidigt. Det är en väldigt bra början för oss att komma i gång på riktigt” avslutar Sara.

Hör även inslaget från P4 Gävleborg, när de intervjuar Sam och Sara Selman om deras verksamhet den 7 juni. (ca15.20 in i klippet)