Digitala plattformar för landsbygden redo att lyfta
– stort Europaprojekt avrundas
Sedan 2021 har det europeiska projektet dRural pågått. Projektet har engagerat flera olika partners och regioner i Europa i syfte att etablera digitala plattformar för tjänster i rurala* områden. Varje region har haft en drivande promotor – en aktör som ska fortsätta att driva plattformen vidare efter att projektet avslutats. Nu avrundas projektet och vi har pratat med Henrik Florén, Ola Wallberg och Kristina Björn om deras arbete.
– Det har varit en rejäl resa med mycket lärande att vara med i dRural, inleder Henrik Florén, forskare och affärsutvecklare på Propell och RISE.
Henrik och Ola har arbetat med att stödja elva olika regioner och konsortier i Europa som utvecklat digitala plattformar för att förmedla olika typer av tjänster, med särskilt fokus på deras affärsmodellering. De har bistått både pilotregioner, som erhållit mer utförligt och omfattande stöd och ett antal regioner som anslutit senare i projektet som arbetat i högre tempo med kortare tidsramar. De digitala plattformarna i de olika regionerna har haft olika fokus, allt från hälsa till turism.
– Vår roll har främst varit riktad mot de promotorer inom konsortierna som har haft avsikten att driva plattformarna vidare efter projektet, säger Ola Wallberg, affärsutvecklare på Propell och RISE.
Affärsmodellering i fokus
Henrik reflekterar över arbetet som gjorts och för honom och Ola har affärsmodelleringen varit ett spännande område.
– Affärsmodellering tycker ju vi alltid är intressant, det har varit extra roligt att det handlar om digitala plattformar. När man dessutom deltar i ett projekt som pågår över flera år, så etableras nya relationer med partners och deltagare från andra europeiska länder. Sådant är alltid kul, inspirerande och viktigt. Inte minst för möjliga framtida projekt, säger Henrik
I sitt arbete med regionerna har de arbetat med en speciell affärsmodelleringsmetodik, The Platform Canvas, som riktar sig just till digitala plattformar.
– Det har varit väldigt roligt att få använda denna metodik i arbetet med de olika promotorerna. En riktigt utmanande och lärorik del var att ta arbetet från pilotregionerna till de övriga regionerna, säger Ola
Utmaningen handlade om att ta de arbete som omfattade drygt ett år med pilotregionerna till något som ska genomföras på någon månad med de övriga regionerna.
– Vi fick helt enkelt skapa ett lärandeprogram, en kurs, som både innefattade framtagande av instruerande filmer baserade på avatarer, digitala delade arbetsytor och coachningsmöten, säger Ola.
– Vi blev också tvungna att skapa en ny och effektiv process som i sig också innehöll ny spännande teknik. Det var hektiskt både för oss och promotorerna. De jobbade ju parallellt med andra utmaningar inte minst kopplat till ny teknik som skulle utvecklas och implementeras för att åstadkomma en digital plattform, förklarar Henrik.
Trots många utmaningar under projektets gång, överträffade resultatet förväntningarna. Ola reflekterar över det viktigaste målet i deras arbete, att överföra kunskap till promotorerna så att de själva kan fortsätta utveckla sina affärsmodeller efter projektets slut.
– Det gick faktiskt över förväntan. För oss har det viktigaste varit att föra över kunskap så att promotorerna, som ansvarar för affärsmodelleringen, kan fortsätta på egen hand. Alla promotorer har nu nått en nivå där de spelat in en pitch av sin affärsmodell. Men det är bara en första version, som kommer behöva utvecklas vidare i takt med att plattformarna växer och det är något de måste klara själva nu, säger Ola
Plattform för utveckling och lärande
En annan del i projektet har genomförts av Kristina Björn och hennes team på RISE. De arbetade tidigt i projektet med att etablera en lärandeplattform baserat på ett LMS (Learning Managment System) som projektet använt.
– Vi ville skapa en flexibel plattform som stöd för lärande hos de olika aktörerna i projektet och med det visa på enkla lösningar som kunde tjäna som inspiration för framtida utveckling av lokala lärplattformar i de olika regionerna. Vi passade också på att utforska nya sätt att producera utbildningsmaterial, där de nya möjligheter att använda AI-drivna produktionsverktyg som tillgängliggjorts de senaste åren blev en ögonöppnare för många. Dessa verktyg öppnade också upp möjligheten för de som enkelt ville producera och anpassa utbildningsfilmer på olika språk, berättar Kristina Björn, projektledare och utbildningsstrateg på RISE
Lärandeplattformen utvecklades till en så kallad Academy för projektet, där material successivt skapats och samlats för att underlätta för promotorerna. Kristinas team har också utvecklat en kurs ”Get Onboard – Business on a Digital Marketplace” som syftar till att stödja företagare och tjänsteleverantörer som vill göra sina verksamheter mer tillgängliga genom att använda digitala verktyg och arenor.
– Kursen sammanför perspektiven av affärsutveckling och digitalisering och lyfter fram möjligheterna med en digital marknadsplats. Det material och innehåll som vi skapat för träning och lärande inom projekt, tillgängliggörs nu för fler att dra nytta av och utveckla, avslutar Kristina.
Resurser för framtida plattformar
På dRural.eu sammanställs och tillgängliggörs nu material från projektet. Bland annat finns filmer kring lärande från Academyn. För de deltagande regionerna fortsätter ett intensivt arbete att etablera de olika plattformarna och attrahera både serviceleverantörer och användare att driva på användandet.
Henrik lyfter fram en viktig aspekt,
– Aktörerna som nu ska fortsätta att utveckla och driva dessa plattformar är ju i princip start up’s. Att tro att alla elva ska lyckas är en utopi, men kan några bli framgångsrika så kan det vara en stor inspiration till andra att etablera liknande plattformar.
– Det mesta av det som tagits fram i projektet är ju fritt för andra att nyttja, så för den som har idéer för digitala plattformar för tjänster därute så börja då gärna med att kolla upp dRural.eu, avslutar Ola.
För mer info om dRural
Översikt – https://drural.eu/
Academy – https://drural.eu/drural-academy/
Exempel regioner – https://drural.eu/regions/
Diverse material – https://drural.eu/resources/
*Rurala områden syftar på landsbygdsområden eller glesbefolkade områden utanför städer och tätorter. Dessa områden kännetecknas ofta av jordbruk, natur och mindre utvecklad infrastruktur. Ofta har dessa områden längre befolkningstäthet och större avstånd mellan bostäder och samhällsservice.
Vill du veta mer?
Kontakta Henrik Florén eller Ola Wallberg
Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.