fbpx
Translated by Google Translate

Verktyg som ger stöd i digitaliseringen

Vd, Sörens El

Ewa-Lotta Sköld, vd Sörens El

Digitalisering och hållbarhet står högt på dagordningen när företag förbereder sig för framtiden. För att få en flygande start i det arbetet valde Sörens El i Hudiksvall att kroka arm med Propell.

Som ett första steg i samarbetet genomförde elinstallationsföretagets vd, Ewa-Lotta Sköld, ett digitalt mognadstest tillsammans med affärsutvecklaren Thomas Åkesson.

– Jag upplever det här verktyget som enkelt att använda men samtidigt väldigt effektivt. Vi fick ett underlag att diskutera kring och det visar var vi befinner oss när det kommer till digitaliseringen. Vi gick från magkänsla till verklighet, säger Ewa-Lotta Sköld.

Thomas Åkesson berättar att verktyget är tillgängligt för små och medelstora företag i regionen som vill börja jobba med sin digitalisering.

– Testet består av 26 frågor som belyser verksamheten från olika perspektiv med utgångspunkt i digitalisering. Det brukar ta en halvtimme och vissa väljer att göra det själva medan andra vill göra det tillsammans med någon hos oss.

Svaren sammanställs i en rapport som kan ligga till grund för den viktiga diskussionen: hur man gör verkstad av det här och kommer igång på riktigt.

Propell driver och deltar i projekt på flera områden som kan bli aktuella för företag att gå vidare med. Förutom digitalisering är det just nu hållbar omställning, cirkulära affärsmodeller och olika innovations- och idéutvecklingsprogram. För Ewa-Lotta Sköld är det tydligt vilket som är nästa steg för Sörens El.

– När jag började som vd 2019 så skapade jag ett framtidsspaningsteam med personer från samtliga affärsområden. Där konstaterade vi snabbt att hållbarhet inte bara är en viktig fråga, det handlar om överlevnad.

– För många kan begreppet hållbarhet handla om miljö och återvinning, för oss måste det bli en komponent som genomsyrar hela verksamheten. Vi ska jobba med Agenda 2030 och vi ska vara en attraktiv arbetsgivare för kommande generationer i Hudiksvall – och då måste vi jobba långsiktigt med hållbarhet, säger Ewa-Lotta Sköld.

För att påbörja den resan kommer Sörens El att genomföra workshops tillsammans med ett team från Propell och forskningsinstitutet RISE i Hudiksvall. Målet är bland annat att ta fram en handlingsplan för arbetet med FN:s Agenda 2030.

– Jag rekommenderar andra företag att ta denna hjälp för att få ett utifrån-perspektiv på verksamheten. Vi har en bra kontakt och känns rätt med en aktör som är opartisk, säger Ewa-Lotta Sköld.

Det digitala mognadstestet hanteras av möjliggörs via projektet Innocape som finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Testet är kostnadsfritt och nås via http://dma.innocape.eu/se

Mer om RISE.

Låter det intressant? Hör av dig till Thomas Åkesson: 070-372 48 09, thomas.akesson@ri.se