fbpx
Translated by Google Translate

Stedings 3D-teknik effektiviserar MittX i Färila

Avancerad 3D-scanning har möjliggjort precision och effektivitet i MittX  Aluminiumproffsets design- och konstruktionsprocesser. Tack vare ett framgångsrikt samarbete mellan Stedings Consulting AB och MittX har de skapat både förbättrade arbetsflöden och skapat långsiktiga relationer.  

– Med hjälp av Stedings kan våra konstruktörer arbeta smidigare och mer exakt. De får ytmodellerade cad-filer som är baserat på det 3D-scannade underlaget filer, som även möjliggjort ett arbete på distans och som minskat behovet av att åka ut till kunderna flera gånger, inleder Elin Rosengren tillförordnad VD på MittX Aluminiumproffset AB.

Legoproduktion och avancerad skanningsteknik

MittX i Färila är legoprodcenter* och tillverkar sedan 2017 en egen produkt i form av en ljusbåge.  Denna ljusbåge säljer de bland annat till entreprenad- och lantbruksmaskiner.

– Vi tillverkar designade och modellanpassade aluminiumbågar för olika Entreprenad- och Lantbruksmaskiner. Bågarna levereras med infällda blixtljus samt positionsljus för ökad synlighet och passar också perfekt att montera extrabelysning på, säger Elin Rosengren.

Stedings Consulting, med kontor bland annat i Hudiksvall, är fokuserade på avancerad scanningsteknik inom en rad olika branscher. De är specialiserade på att bland annat 3D-scanna hela byggnader och fordon för att möjliggöra visualisering med hög precision.

”Genom vår teknik och kunskap kan vi 3D-scanna stora byggnader eller stora fordon snabbt med en precision ner till 0.0002 mm, vilket kort går att jämföra med tjockleken av ett hårstrå.”

– Genom vår teknik och kunskap kan vi 3D-scanna stora byggnader eller stora fordon snabbt med en precision ner till 0.0002 mm, vilket kort går att jämföra med tjockleken av ett hårstrå. Det ger en exakthet som är svår att uppnå om man mäter manuellt eller med enklare 3D-utrustning, säger Niklas Steding grundare och vice vd på Stedings Consulting AB.

Smidigare arbetsflöden och minskade felmarginaler

 MittX och Stedings kom i kontakt med varandra första gången under 2019, då Propell sammanförde dem i projektet Kickstart Go som handlade om digitaliseringscoachning. Samarbetet visade sig vara mer än bara ett tillfälligt projekt.

– När Stedings började hjälpa oss mätte vi med tumstock! säger Elin skämtsamt. Riktigt så illa var det inte men kvaliteten på våra mätningar inför konstruktionsarbetet kunde definitivt förbättras. I värsta fall åkte vi ut till samma fordon flera gånger för att mäta. Vi insåg snabbt att detta arbetssätt inte var tillräckligt effektivt utan vi behövde hitta bättre lösningar, berättar Elin.

Placeringen av MittX ljusbåge är olika på olika fordon, vilket gör att varje modell behöver en unik design för var ljusbågen ska placeras. För att placera in bågen behöver man veta vilka infästningspunkterna är, dvs en markering för att anpassa och montera bågen rätt, vilket är något som Stedings hjälpt till med.

– Tillsammans kan vi underlätta för bland annat konstruktörerna på MittX genom att leverera en väl detaljerad CAD-modell. En ritning som de i sin tur kan bearbeta och använda som underlag till produktion och konstruktion för deras ljusbåge, säger Niklas Steding.

Samarbetet mellan Stedings och MittX har fortsatt genom åren och har lett till att Stedings 3D-scannat fordon över hela Sverige åt MittX.

– Vi levererar ljusbågar till 27 olika märken och de har i sin tur olika fordonsmodeller. Vi vill ju att våra bågar ska vara följsamma och anpassas efter hur fordonet ser ut, vilket innebär specialmontering på varje fordon. Så det har ju blivit en hel del fordon som Stedings 3D-scannat till oss genom åren, säger Elin.

Mätning i millimeter

Tillsammans med Stedings kan de mäta och modellera maskiner för att kunna erbjuda specialanpassad montering.

– Med hjälp av Stedings kan våra konstruktörer arbeta smidigare och mer exakt. De får scannade filer som även möjliggjort ett arbete på distans och minskat behovet att åka ut till kunderna flera gånger, säger Elin

– 3D-scanning som teknik är ju häftig att kunna arbeta med, men den stora vinsten ligger i hur vi kan förbättra vår konstruktionsprocess, fortsätter Elin

Genom noggrann 3D-scanning och modellering av komponenter har det lett till betydande förbättringar i processen.

”Detta är en enorm tidsbesparing och effektivisering vi gjort tillsammans tack vare vårt samarbete med Stedings”

– Felmarginalerna minskade och justeringarna av befintliga infästningspunkter görs på millimeternivå för att passa perfekt på olika maskinmodeller. Detta är en enorm tidsbesparing och effektivisering vi gjort tillsammans tack vare vårt samarbete med Stedings och att det initierades av medverkan i ett av Propells utvecklingsprojekt, avslutar Elin Rosengren

 

* tillverkar och producerar produkter och komponenter till andra industrier

Har ditt företag en utmaning som ni vill bolla med oss?

Kontakta Ola Wallberg

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera

Artikeln är skriven inom ramen för projektet Transformation Region Gävleborg – T-ReX som medfinansieras av Europeiska unionen.