fbpx
Translated by Google Translate

Radarbolaget lanserar fukthaltsmätning via molntjänst

– Det är svårt att se skogen för alla träd, säger Patrik Ottosson, vd på utvecklingsföretaget Radarbolaget i Gävle som tagit ytterligare ett kliv i utvecklingen av en produkt som mäter fukthalten i träflis.

När Patrik började se på fukthaltsmätning i hjullastarskopor med nya ögon öppnade sig nya möjligheter och nu blir produkten även en molnbaserad tjänst som går att köpa som abonnemang. En mer hållbar affärsmodell helt enkelt. Först i kön står kunder som värmekraftverk, massabruk, pappersbruk och sågverk, helt enkelt de som använder träflis på ett eller annat sätt.

Mäter fukthalten i träflis direkt i lastskopan

Tjänsten lanseras i samarbete med Söderhamnsföretaget Redskaparna som tillverkar redskap och utrustning för industrin som till exempel skopor, snöplogar och kranarmar. Radarbolagets komponent i tjänsten är ett radiobaserat sensorsystem som mäter fukthalten i träflis direkt i lastskopan. Ett värmekraftverk vill mäta fukten i träflis för att i slutändan möjliggöra effektivare förbränning i värmepannorna.

– Det är viktigt att bestämma fukthalten i trädbränslet direkt i tillförselprocessen för att få rätt betalning, bättre uppföljning och styrning av träflisinköp, effektivare logistik på depåer och bränsleplaner samt snabbare och enklare mätning för chauffören berättar Patrik. Och med en molntjänst gör vi så att kunden inte ska bekymra sig över en pryl utan de köper en tjänst istället och hårdvaran ska bara fungera. Vill man hyra både lastskopa och molntjänst så ska det också vara möjligt. Tjänsten gör att vi bidrar till en hållbar utveckling och får dessutom mer trogna affärsrelationer på sikt.

Kommer ut på marknaden under 2021

Radarbolaget är mitt i en intensiv period där de själva finjusterar mätmetodiken och bygger själva molntjänsten. Målet är att de första skoporna finns tillgängliga på marknaden i början av nästa år.

-Det här är en innovation som innebär en enorm potential för många företag som idag bestämmer fukthalten manuellt genom torkning och vägning. Vi går från ett dygns mätning till mätning på någon sekund. Dessutom mäter vi stora mängder och direkt i skopan. Därför löser vi också en annan utmaning man har idag – att erhålla god representativitet i mätningen. Idag ska några enskilda liter träflis i ett stickprov representera en hel skopa eller ett helt lastbilslass. Det är ju en utmaning. Så det är inte konstigt att vi redan har blivit kontaktade av företag som vill köpa tjänsten innan vi ens har lanserat den!

Projektet Hållbart värdeskapande genom cirkulära affärsmodeller, drivs av RISE genom Propell, (tidigare Fiber Optic Valley) i samverkan med Högskolan i Gävle, stålklustret Triple Steelix och Region Gävleborg. Genom satsningen får företagen ett kostnadsfritt erbjudande att göra en flygande start i sitt förändringsarbete. Projektet pågår fram till 2021.

Utvecklingsbolaget Radarbolaget är lokaliserade i Gävle. Företaget startades 2004 och omsätter ca 5,5 MSEK på en global marknad. De utvecklar radar- och radiobaserade mätapplikationer till tuffa miljöer, som synliggör processer för online-kontroll. Läs mer på www.radarbolaget.com