fbpx
Translated by Google Translate

Propell tar UF-företagen till nästa nivå

Måndagsmorgonen fylldes med inspiration när Propell besökte Bromangymnasiet för att guida tredjeårselever i skapandet av sina UF*-företag. Martin Askne, startupcoach på Propell och RISE, delade värdefulla råd om att förstå kundens behov och hitta rätt person för att de ska kunna förverkliga deras idéer.

– Ni måste hitta den som har huvudvärken och som med hjälp av er idé kan få bukt på den huvudvärken. Det är till dem som ni ska designa er lösning eller affärsmodell så att den blir värdefull att köpa.


Martin Askne, startupcoach på Propell och RISE

Entreprenörskap på riktigt

De som går ekonomiprogrammet på Bromangymnasiet har under lång tid haft en kurs på schemat som handlar om att eleverna ska få bygga upp/starta ett eget företag, UF-företag. Propell har sedan några år tillbaka funnits med som bollplank, bidragit med coachning och pitchträning för eleverna som går denna kurs.

– Jag vill att Gävleborg ska bli en riktig entreprenöriell plats och genom att engagera sig lite extra i eleverna så tror jag att det kommer att gynna innovationsklimatet i vår region framöver, säger Martin Askne

Eleverna är under slutet av kursen med i tävlingen Ung Företagssamhet med sitt nyskapande företag. Där delas priser som exempelvis årets UF-företag, årets ekologiska/hållbara UF-företag och årets innovation ut. Propell har under några år suttit med i juryn i den regionala tävlingen inom olika priskategorier och har höga förhoppningar på både årets och kommande elever från Bromangymnasiet.

– Innan jag går i pension SKA vi ha en vinnare i den nationella tävlingen, så är det bara säger Martin Askne

Emilia Zetterlund är lärare för eleverna som går kursen. Hon vann kategorin ”Årets UF-lärare” både 2021 och 2023 och hon kommenterar samarbetet med Propell såhär;

– Det är så värdefullt att ha Propell här, eleverna blir mer inspirerade av att höra någon annan än mig prata. De får höra andra exempel och tänka till lite ytterligare kring vilket företag de skapar och för vem. Vi har riktigt ambitiösa elever i år, så det här kommer gå hur bra som helst!


Simone Jonsson, idécoach och eventansvarig på Propell tilllsammans med Emilia Zetterlund, lärare på Bromangymnasiet.

 

* Ung företagsamhet

Har du en innovativ idé som du vill bolla med oss?

Kontakta Martin Askne eller Simone Jonsson

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera