fbpx
Translated by Google Translate

Ordningsstudion – ska få fler att rensa och skapa ordning

Tre ordningskonsulter samarbetar för att realisera en idé om en Ordningsstudio som kan hjälpa fler människor att skapa ordning och harmoni i sina hem. Med hjälp av coachning från Propell och finansiering från Vinnova, har de nu möjlighet att ta denna idé till nästa nivå. Vi träffade dem för att höra mer om deras planer och vid mötet känns det som att det här bara är början på en spännande resa för både dem och branschen.

– I förlängningen ger detta organiserande att vi konsumerar mindre, mår bättre och förhoppningsvis bidrar till mindre klimatavtryck, inleder Annelie Elfström som driver Struktur och inredning i Hudiksvall.

En bransch för ordning och reda

Ordningskonsulter är en relativt ny bransch i Sverige och som växer i popularitet. Susanne, Annelie och Saga är alla ordningskonsulter på olika orter i Sverige och arbetar med att hjälpa människor att skapa ordning hemma. De lärde känna varandra digitalt under 2020, något som ledde till starten på något större.

– Jag saknade kollegor och ett nätverk inom mitt yrke, så därför hörde jag av mig till Annelie och sedan hittade vi Saga. Det här var ju mitt i pandemin, men vi lyckades ändå skapa en branschförening från grunden tillsammans eftersom vi alla tre brinner för det här med organisering, säger Susanne Rittedal Söderblom, som driver Ordningsakademin i Göteborg.

Idag blomstrar branschföreningen, SBPO där aktiva och nystartade konsulter arbetar tillsammans som kollegor, delar erfarenheter, ger råd och stöd. Med lärdomarna från branschen har nu de tre ordningskonsulterna sitt fokus på en gemensam idé de har som heter Ordningsstudion.

Ett digitalt komplement

Något som de tre har gemensamt är att de tror på att genom att börja organisera hemma, kan man också minska konsumtionen och skapa ett bättre välmående. De tror också att det kan bidra till en mer hållbar livsstil och minskad påfrestning på miljön. Ordningsstudion är tänkt att fungera som ett digitalt komplement till deras egna verksamheter, ge kunderna ytterligare verktyg och bidra till utbildning av fler ordningskonsulter.

– Ordningsstudion handlar om att vi ska kunna nå ut till flera och få fler att komma i gång med sin organisering, genom ett digitalt steg-för-steg-program. Som bidrar till att vi slutar att köpa onödiga saker vi inte behöver och i förlängningen bidrar till mindre avtryck på miljön, säger Saga Lindberg som driver Saga Lindberg i Stockholm.

”Skaffa en coach eller rådgivare!”

Under 2022 fick Annelie, Susanne och Saga stöd av Propell och RISE för att skriva ned sina tankar och idéer med Ordningsstudion och skicka in en ansökan till innovationsmyndigheten Vinnova, i hopp om att få finansiering. Utlysningen som de sökte till heter Innovativa Impact Startup och där pengarna man får ska användas för att lösa globala samhällsutmaningar.

– Vi beviljades 300.000 kr från Vinnova och de pengarna kommer vi använda för att verifiera behovet, efterfrågan och betalningsvilja hos den tilltänkta målgruppen. Det är spännande att vi får ta vår idé vidare på det här sättet för vi tror verkligen att vi kan göra skillnad på riktigt, säger Susanne.

För två av de tre konsulterna är det här med ansökningar och det innovationsstödjande systemet en ny erfarenhet och de är tacksam för stödet de har fått hittills.

– Utan denna typ av stöd hade vi nog inte vågat oss på det här. Martin har på ett enkelt sätt förklarat hur det fungerar, lotsat oss rätt i våra frågeställningar och fått oss att våga tro på det vi gör fullt ut, säger Annelie.

– Skaffa en coach eller rådgivare! Det säger jag numera till alla jag känner för det är så oerhört värdefullt att bli utmanad och det får en att kicka igång tankarna, avslutar Saga.

Vill du också komma vidare med dina unika idéer?

Kontakta oss

Prenumerera på vårt nyhetsbrev