fbpx
Translated by Google Translate

Ny teknik från La10cy minimerar latensen online

Om du deltagit i ett digitalt möte har du säkert upplevt en fördröjning av ljudet eller att ljud och bild är i osynk? Detta kallas latens och är en slags fördröjning. Önskvärt är att ha så låg latens som möjligt online och detta är något som Tobias Bunne och fem kollegor har jobbat med under två års tid. Nu är en kommersialisering av deras bolag La10cy nära.  

– Det är snart två år sedan vi satt första gången på Propell tillsammans och spånade, och redan i december 2020 gjorde vi ett bolag av vår idé. Nu är vi inne i fas två av utvecklingen och om allt går som planerat så hoppas vi kunna lansera vår lösning kommersiellt redan till sommaren, inleder, Tobias Bunne, en av grundarna till La10cy.

Permittering gav nya idéer kring latens

Tobias kommer från en entreprenörsfamilj och arbetar till vardags som hållbarhetschef på en internationell industrikoncern i Hudiksvall. Han är en av de sex grundarna bakom La10cy som tog fart under 2020.

– Entreprenörskap finns i blodet och innovation har alltid legat mig varmt om hjärtat. Så när jag blev deltidspermitterad under hösten 2020 på grund av covid-19 fick jag lite tid över som jag passade på att göra något vettigt med. Jag och några kollegor deltog i Idéfabriken som Propell arrangerade och där spånade vi på massa intressanta idéer ihop, fortsätter Tobias

Idén som de valde att arbeta vidare på bygger på grundarnas gemensamma intresse för musik och ett tidigare projekt som drevs av Hudiksvalls kommun via Kulturskolan. Projektet handlade om att personer med funktionsvariation skulle få spela tillsammans med professionella musiker digitalt. Men för att det skulle fungera behövde man lösa latensen som uppstod.

– Min pappa var kulturchef när detta projekt pågick, så vi kunde få tag på personerna som arbetade i projektet och började tillsammans klura på hur man kan lösa problemet på bästa sätt med de erfarenheterna som de hade med sig, säger Tobias.

Idag är flera från det tidigare projektet involverade i La10cy och de sex grundarna har olika bakgrunder, kompetenser och erfarenheter* och de arbetar nu på att göra den digitala världen mer tillgänglig.

– Vi fastnade för det här med att göra det omöjliga möjligt online och det måste gå att få så låg latens som möjligt även digitalt. Den grupp som har höga krav kring latens är de som håller på med musik, så vi riktade in oss på musikspåret. Löser vi det för dem, kan vi lösa det för alla och göra den digitala världen tillgänglig för flera, fortsätter Tobias.

Kommersialisering till sommaren

Tjänsten som La10cy tagit fram handlar om att minimera latensen som uppstår i digitala sammanhang och är avsedd för business to business (B2B). Förhoppningen är att lösningen ska kunna appliceras på flera olika områden utanför musik. Så som exempelvis gaming, medieproduktion, webbmöten etc.

– Vi har en egen lösning och den är en såkallad peer-to-peerlösning* och ger extremt låg fördröjning. Jag skulle vilja säga att detta är den enda lösningen som är riktigt stabil. Vi hoppas kunna bidra till att andra plattformar blir förbättrade med hjälp av vår tjänst som plugin. Vi kommer lansera den i form av en app, så att den ska bli billigare och tillgänglig för flera.

För att förklara varför La10cys tjänst är unik beskriver Tobias följande exempel;

– Om man omsätter latens till distans, så kan man säga att latensen i ett digitalt möte är som att stå och prata med varandra i varsin ände av ett X2000 tåg, ett vanligt telefonsamtal är som att stå på varsin sida av en fotbollsplan, men med vår tjänst blir latensen så pass låg att det är som att ni står i samma konferensrum och har mellan 3-9 meter mellan er. Det är unikt.

Det har nu gått två år sedan de var på Propell första gången och nu är La10cy framme vid en kommersialisering.

– Vi har haft en prototyp och testkunder under en längre tid och även hunnit med att byta teknisk plattform, men om allt går som planerat så hoppas vi kunna lansera vår lösning kommersiellt redan till sommaren. Vi brinner för det här och vi har absolut inte bråttom, säger Tobias.

La10cy ser en stor potential för deras lösning, att nå ut till flera och hitta spännande användningsområden.

– Jag tror att det kan finnas en helt ny marknad kring det här om sex-åtta år. Bland annat ser vi i framtiden att Internet of Things (IoT) är ett spännande område för oss, dvs maskiner som pratar med varandra, övervakning, självkörande och fjärrstyrda maskiner. Vi kommer att skapa en helt ny nisch och med vår lösning kan väldigt många fler verka online som de inte kan idag, fortsätter Tobias

Stöd i regionens innovationssystem

Trots att Tobias och hans kollegor var ovana att navigera i det innovationsstödjande systemet fick de snabb hjälp att komma vidare, och att en sådan innovation kan ta sig ut på marknaden så här fort är något särskilt framgångsrikt.

– Vi kände oss ju inte alls hemma i den här delen av systemet, hur ska vi tänka och agera med denna nya idé och är vi verkligen en startup? Det har varit helt avgörande att ha Propell i ryggen för att komma vidare, säger Tobias.

Utöver hjälpen från Propell har La10cy fått stöd från andra delar av det innovationsstödjande systemet. De fick ett verifierings- och innovationsstöd av Almi och blev sedan antagna till företagsinkubatorn Movexum, där de fått hjälp med bland annat jurist- och patentfrågor.

– Den här resan hade inte varit möjlig utan Propell och de andra i stödsystem som finns. Jag måste säga att jag verkligen är imponerad över de här funktionerna som vi byggt upp inom vår region. För att fånga upp bra idéer, bra entreprenörer, för att sedan koppla på pengar och stöd och sedan trycka ut det. Jag har inte sett något liknande på något annat ställe. Det kan ju ligga i den svenska metoden, men vi är ypperligt duktiga på det i Gävleborg, avslutar Tobias

 

*Bakom La10cy står följande personer;
Tobias Bunne – Medgrundare, Musiker och Ekonom. Hållbarhetschef på internationell industrikoncern,
Bengt Hammarlin – IT-konsult och senior programmerare och expert på säkerhets- och ljudteknik. IT-konsult, Pontus Wicksell – Medgrundare. Medieproducent och expert på kamera- och bildteknik. Frilansande filmare, Per Sundin – Medgrundare. Senior programmerare och expert på bildteknik, Sten Bunne – Medgrundare. Musikterapeut och f.d. Kulturskolechef. Forskare inom neurologi, psykologi, Social kommunikation och Hälsa, Marcus Rösth – Medgrundare. Expert på användarflöden, UX/CX och HMI. Chef för Styrsystem och Mjukvaruplattformar på internationell industrikoncern

*Peer-to-peer (P2P) är en kommunikationsmodell inom datanät som innebär att alla enheter inom samma nätverk har samma rättigheter. Tredje generationens P2P-nätverk har som främsta målet är att skydda användaren och göra det så svårt som möjligt för avlyssnare att spåra överföringar som görs inom nätverket.


Vill du också få hjälp att komma framåt med dina innovativa idéer?

Läs mer

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera