fbpx
Translated by Google Translate

Ny 3D-teknik lyfter MittX i Färila

Detta är en återpublicering av en artikel från 2019

Ljusbågstillverkaren MittX i Färila utvecklar sin kompetens inom 3D för att bli mer konkurrenskraftig. De har med stöd av en digitaliseringscoach från Stedings Consulting AB åstadkommit flera förbättringar av befintliga processer.

– Vi har deltagit i flera projekt på just digitaliseringsområdet tidigare, men den här gången ville vi fokusera extra på att förbättra våra befintliga processer inom 3D-scanning, säger Erik Toresson, konstruktör på MittX

MittX Aluminiumproffset i Färila tillverkar och levererar ljusbågar i aluminium till entreprenad- och lantbruksmaskiner. Företaget har funnits sedan 1995 och har ca 20 anställda. De arbetar på flera fronter för att effektivisera verksamheten och har tillväxt på flera marknader. Företagets drivkraft är att utveckla sin verksamhet genom olika typer av digitaliseringsinsatser.

Effektivisera konstruktion och produktutveckling

Från MittX fanns önskemål om att få mer kunskap kring området 3D-scanning.

– Vi har börjat använda oss av 3D-scanning av entreprenadmaskiner för att effektivisera produktutvecklingen och konstruktionen. Men vi är i ett relativt tidigt stadie i vårt lärande och för att komma igång på allvar ville vi få hjälp av erfarna på området, fortsätter Erik Toresson.

Vi har börjat använda oss av 3D-scanning av entreprenadmaskiner för att effektivisera produktutvecklingen och konstruktionen

Till sin hjälp fick man en digitaliseringscoach från Stedings Consulting genom projektet Kickstart Go.

– Vi kastade oss rakt in och coachade MittX inom teknologin, termer, utrustningsalternativ, affärsmöjligheter inom 3D-scanning och reverse engineering. Vi har mångårig erfarenhet inom denna teknologi och har genom åren levererat kunskap till andra kunder som exempelvis Scania CV, Gjuterier och kärn/vattenkraft industrin. Kunskapen från våra andra kunder ville vi ju gärna dela med MittX, så att de i framtiden kommer klara av detta själva, säger Niklas Steding

Kunskap för strategiska val

MittX har fått coachning inom 3D scanning, CAD samt fått en inblick i vilka metoder och tekniker som är tillgängliga på marknaden. Tillsammans har man åstadkommit flera förbättringar av befintliga processer.

– Vi tittade igenom och gjorde förbättringar på de befintliga processerna när det gäller 3D scanning inom verksamheten. Samt benat ut vad som är möjligt steg framåt för att komma ännu längre, säger Niklas Steding.

MittX hoppas nu av att det arbete man har gjort tillsammans med Stedings ska kunna implementera funktioner för 3D-scanning som effektiviserar deras konstruktion och produktutveckling.

– Vi utvärderar och provar oss fram, men nu har vi fått tillräckligt med kunskap för att klara av det dagliga arbetet med den utrustning vi har. Sedan har vi fått grunden för att kunna göra strategiska val i framtiden på området, avslutar Erik Toresson.

Om Kickstart Go Sydöstra Norrland

Kickstart Go kan hjälpa ditt industriföretag i rätt riktning. Du får coachning som anpassas utifrån vad din verksamhet har för behov och vilka förändringar du står inför. Vi matchar ihop ditt digitaliseringsbehov med upphandlade leverantörer. Tjänsterna ges till industriföretag och industrinära tjänsteföretag i primärt Gävleborgs län. Projektet har som mål att stödja minst 35 företag i deras digitala transformation och drivs av Fiber Optic Valley, RISE och FindIT. Coachningsinsatserna finansieras av Tillväxtverket. ­­Projektet avslutades 31 dec 2019.