fbpx
Translated by Google Translate

Enava hjälper dig med ditt enskilda avlopp

Enava fokuserar på att förenkla ägandet av fastigheter med enskila avloppsanläggningar. Deras tjänst underlättar för alla inblandade parter så som fastighetsägare, entreprenörer, tillverkare och kommuner och gör åtgärder av enskilda avlopp till en smärtfri process. 

– Vi vill förenkla hela processen för den som behöver göra åtgärder kring sitt enskilda avlopp. Det vi gör är att ta ett helhetsgrepp från början till slut, inleder Ulrika Munther vd Enava.

Stödjer i processen med hjälp av app

Enava (ENskilt AVlopp Ab) har funnits sedan 2019 och verksamheten drivs med utgångspunkt från Ljusdal. Ulrika Munther är ägaren av företaget och till vardags driver hon flera olika bolag. Hon har lång erfarenhet av mark, anläggning och transportbranschen och har drivit eget entreprenadföretag i 12 års tid. Ulrika har identifierat ”grus i maskineriet” kring enskilda avlopp och det var utifrån det som idén till Enava dök upp.

– Jag märkte en irritation bland flera inblandade parter när man måste åtgärda avloppet. Du ska fylla i blanketter med rätt information och bifoga alla relevanta underlag, skicka till kommunen, fixa med grävmaskinist och få många saker att stämma. Där såg jag ett problem som kunde lösas, säger Ulrika.

Med hjälp av digitala lösningar kan Enava erbjuda ett friktionsfritt ägande av fastighet med enskilt avlopp.

– Vi vill att det ska vara lätt och enkelt även för dem som har ett enskilt avlopp, fortsätter Ulrika.

Resan genom Gävleborgs innovationsstödsystem

Ulrika har haft kontakt med flera aktörer inom Gävleborgs innovationsstödsystem, och hennes resa började under mitten av 2019. Då kom hon i kontakt med Fiber Optic Valley efter att ha deltagit på det inspirerande eventet Innovation Day.

– Jag bestämde mig att försöka få hjälp med min idé och fick i början hjälp att gå igenom affärsmodellen. Tillsammans med Fiber Optic Valley och Propell Innovation gjorde vi en såkallad Businesss Model Canvas, säger Ulrika

Det ena ledde till det andra och resan fortsatte, bland annat deltog Ulrika med sin idé i utvecklingsprogrammet Boost Chamber hos den regional företagsinkubatorn Movexum.

– Under programmet fick jag fortsätta att bolla min idé fram och tillbaka, vilket var väldigt nyttigt och nödvändigt för att komma vidare, fortsätter Ulrika.

Fortsättningen framåt

Enava har just nu fem anställda och planen är att skala upp ännu mer.

– Vi ser just nu ett stort tryck på våra tjänster och de med enskilda avlopp har fått upp ögonen för vår verksamhet och det som vi kan erbjuda. Så nu gäller det att skala upp och samtidigt utveckla oss själva, avslutar Ulrika.