fbpx
Translated by Google Translate

En innovativ förpackning för rent mjöl i påsen

Hur gör man för att få ett smakrikt bröd med riktigt hög kvalitet? Utifrån den frågeställningen har Kristina Söderbäck utvecklat ett sätt att förpacka färskmjöl på ett bättre och smartare sätt. Med allt fler bitar på plats är hon redo att ta nästa steg.
– Det här är lösningen på ett stort problem, den här produkten finns inte på världsmarknaden.  

Allt började med en stor passion för bröd och bakning. För femton år sedan köpte Kristina Söderbäck en stor historisk kvarn i Delsbo. Här byggde hon upp ett bageri där hon under tio år bakade surdegsbröd som såldes på marknader och levererades till butiker.

Färskmjöl ger bättre bakegenskaper

Hon har även sett hur intresset för surdeg har exploderat de senaste åren och att efterfrågan på mjöl från lokala kvarnar har ökat i samma takt.
– Som kvalitetsbagare vill man ha ett färskmjöl. Det har bättre bakegenskaper och ger ett mycket bättre och smakrikare bröd, säger Kristina som förklarar att det finns flera utmaningar i hanteringen av detta.

– Förpackningar av papper går lätt sönder. När mjölet kommer i kontakt med luft jäser det sämre och brödet blir smaklöst. Färskmjöl innehåller också mer näring och fett, vilket gör att det härsknar mycket snabbare. Ett annat problem är hög luftfuktighet. I många delar av världen måste man frysa in mjölet, eftersom inte går att förvara i rumstemperatur.

Kristina började fundera på en lösning och en affärsidé har bokstavligen malt runt i hennes huvud i tio år. För två år sedan började hon jobba aktivt för att utveckla den, med stöd av Movexum och Propell i Hudiksvall.
– Det är det bästa som har hänt.  Det har varit fantastiskt att kunna bolla idéer med stöd av en inkubator och att ha en lokal att komma till. Här har jag fått ovärderlig hjälp med att arbeta metodiskt och göra en struktur och möjlighet att träffa andra innovatörer med idéer.

mjol

Ny innovativ förpackningslösning

Kristinas innovativa lösning är en förpackning i ett miljövänligt och nedbrytningsbart material som håller mjölet färskt i flera år. En smart förslutningsmekanism minskar syretillförseln och mjölet kan förpackas i allt från små till stora påsar för att tillgodose kundens behov och minska svinnet.
– Jag vill kunna erbjuda den här konceptlösningen till mindre kvarnar som vill ha hjälp med att sätta upp packlinan. Min drivkraft är att skapa möjligheter till att sälja bra lokalproducerade råvaror. Det skulle vara häftigt att få bidra till utveckling och ett hållbarhetstänk.

Kristina har nu byggt upp ett litet team med en VD, en administratör och en ekonom. En viktig del i affären har tagits fram i samverkan med RISE i Umeå och genom ekonomiskt stöd från Almi i Gävleborg har de kunnat köpa in en mindre utrustning för att testa konceptet och göra hållbarhetstester. Dessa visar att idén och materialet fungerar precis som det är tänkt.

– Jag kan säga att jag grät när jag höll mitt första paket i famnen, detta är ju litegrann som min baby.

Målet är att satsa internationellt

Under sommaren startade de provförsäljning och gjorde ytterligare intervjuer med kunder. Kristinas förhoppning är att hitta investerare och att kunna satsa fullt ut inom det närmaste året.

– Vi hoppas kunna realisera denna del genom en EIP*- eller EIC*-ansökan.

Visionen är att inom 3-5 år bygga en första anläggning, antingen i södra Sverige eller i Danmark eller Tyskland, där det finns en större spannmålsproduktion. Det stora målet är att satsa internationellt.
– Det här är en världsprodukt, den här lösningen finns inte sedan tidigare.

Kristina har deltagit i UIC Business build, steg 2. Här jobbade hon med affärsplanen och gjorde en slutpitch inför en grupp investerare.

– Det har varit tufft men är otroligt givande och inspirerande. Pulsen är hög på oss alla i teamet. Vi har redan fått indikationer på att det finns potential i vår idé– nu hoppas vi och tror på ett stort genomslag.

* EIP: stöd till innovationsprojekt som får betydelse för jordbruks-, trädgårds- eller rennäringen
* EIC:  finansiering genom EU:s program European Innovation Council. Stöd till forskning och innovationer för SME med internationella ambitioner.

Vill du också få hjälp att komma vidare med dina idéer?

Kontakta oss