fbpx
Translated by Google Translate

ELE förenklar kundbeställningar med ny teknik

ELE Forsa, utanför Hudiksvall satsar på att förnya sina arbetssätt för att möta kundernas behov. Med stöd från Propell och en utvecklingscheck har de tillsammans med leverantören KonfigDesign tagit fram en teknisk lösning som förenklar och förbättrar deras beställningsprocess av emballagelösningar.

ELE Forsa, är en ledande aktör inom lastpallar och emballagelösningar. Företaget erbjuder både standardiserade och kundanpassade produkter och tjänster inom konstruktion, inventering, emballering och logistik. Verksamheten bedrivs i Forsa utanför Hudiksvall.

Men med ett brett sortiment på hundratals palltyper kan det bli tidskrävande att hitta rätt lösning tillsammans med kunden.

– Många gånger är det svårt för kunder att veta vilka val som är möjliga för att optimera sitt emballage. Det kan leda till att tex pallar blir överdimensionerade vilket får till följd ett högre pris och ett förhöjt klimatavtryck, berättar företagets vd Mattias Ringström

porträtt av man

Mattias Ringström, vd ELE Forsa

Vägar framåt genom utvecklingscheck

För att möta kundernas behov identifierade ELE att de skulle kunna ha nytta av en så kallad produktkonfigurator, som ett värdefullt verktyg.

– Med en användarvänlig, webbaserad produktkonfigurator skulle vi på ett enkelt sätt kunna guida kunden att göra de grundläggande valen, val som sedan ger ett underlag som de kan ha i den fortsatta kontakten med oss, säger Mattias

Tillsammans med Propell och RISE utforskade man potentiella vägar framåt genom utvecklingsprojektet Transformation Region X.

– Propell uppmuntrade oss att sänka våra trösklar och ta tag i våra idéer på riktigt, och genom deras utvecklingscheck på 50.000 kr kunde vi anlita en leverantör som kunde göra jobbet åt oss, säger Mattias.

Utveckling av pallkonfigurator

Valet av leverantör landade på KonfigDesign i Hudiksvall och de har tillsammans med ELE identifierat behovet och utmaningen.

– Vi har tillsammans med ELE arbetat i olika steg, där vi först inventerade förutsättningarna, för att sedan presentera en analys och slutligen implementera en första version på en teknisk lösning som skulle kunna underlätta för dem, säger Per-Erik Eriksson på KonfigDesign.

Den tekniska lösningen som KonfigDesign tagit fram tillsammans med ELE kallar de för pallkonfigurator och den finns sedan oktober implementerad på ELEs hemsida.

– Här kan kunden visualisera sin tilltänkta last, där man kan se flera olika parametrar i en 3D-modell, säger Per-Erik

– Det här ger våra kunder möjlighet att generera lastpallar som passar deras tilltänkta last bättre. De kan viktberäkna, generera antal pallar, se dimensioner och skicka en förfrågan direkt till oss genom verktyget. Detta underlättar såklart, säger Mattias

En man i stol

Per-Erik Eriksson, KonfigDesign

Teknik som möjliggörare

ELE tillverkar över en miljon lastpallar per år och genom detta verktyg hoppas man på att beställningar ska bli mer rätt och i förlängningen kunna göra mer avancerade beräkningar med kopplingar till klimatavtryck.

– Vi hoppas att detta ska underlätta både för oss och för kunderna. Just nu är det för tidigt att säga hur det går, men framöver vill vi ju såklart kunna koppla detta till vårt klimatavtryck vad gäller material, materialåtgång och tillverkningsprocess. Där kunderna kan viktberäkna lastpallar per kilo och göra beställningar på ett mer hållbart sätt, avslutar Mattias.


Kan vi hjälpa ditt företag vidare?

 Kontakta Ola Wallberg

Prenumerera gärna på Propells nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser, få tips om olika event och unika erbjudanden.

Prenumerera