fbpx
Translated by Google Translate

Ny 3D-fabrik i Hudiksvall förser industrin med specialdelar

Norra additiv manufacturing, Norra AM i Hudiksvall arbetar med att tillverka specialdelar till industrin, förhoppningen är snabb och smidig produktion med hjälp av ny maskinpark för additiv tillverkning* på Västra Hamnen. Genom Propell har företagets nyinflyttade ägare Stefano Chiabotti fått stöd i utvecklandet av sin idé, värdefulla kontakter och nätverk. 

Från mekanisk ingenjör till entreprenör

Under 2022 valde Stefano och hans familj att flytta till Bergsjö.

– Vi ville bo i naturen, bilda familj i en lugn miljö och bygga upp ett företag som vi skulle brinna för. Allt detta insåg vi skulle vara möjligt i Sverige. Sen åkte vi runt landet för att leta hus och hittade en otroligt vacker plats här i Nordanstig.

Stefano har en bakgrund som mekanisk ingenjör inom tillverkningsindustrin från Schweiz och kom till Propell, genom vägledning från Nordanstigs kommun, för att få hjälp med sina företagsidéer.

– När man utvecklar en produkt måste man ofta vänta på specialtillverkade delar. Jag anser att det borde vara möjligt att beställa specialdelar lika enkelt och snabbt som det är att beställa något på Amazon. Med hjälp av industriella maskiner för additiv tillverkning och en lättillgänglig websidan för att få en offert direkt (instant online quoting) vill jag göra denna möjlighet tillgänglig för lokala företag, säger Stefano.

Norra AM erbjuder industriell additiv tillverkning till lokala företag, vilket gör det möjligt för dem att utveckla och tillverka sina produkter snabbare och till en lägre kostnad än med traditionella metoder. Och ibland till och med göra det tidigare omöjliga möjligt. Med deras expertis inom de olika 3D-printteknikerna, hjälper de företag att välja den mest lämpliga tekniken och stödjer dem i designprocessen.

Framsteg och maskininstallation

Genom Propell har Stefano fått stöd i utvecklandet av sin idé.

– Jag har fått coachning av Propell på flera olika sätt och stöd i hur jag ska komma vidare med olika typer av utmaningar. Jag har fått hjälp med kontakter, nätverk och hittat stöd i de lite större frågorna.

Under sommaren har Stefano haft fullt upp med att flytta in Norra AM på Västra Hamnen i Hudiksvall. Innan sommaren fick han även ett ekonomiskt investeringsstöd från Region Gävleborg för att bygga upp en maskinpark för additiv tillverkning.

– Tack vare bidraget kan jag installera de maskiner som krävs för att vara industrin i närområdet behjälpliga, säger Stefano

Missa inte att lyssna till Stefano och Norra AM på Innovation Day den 25 september under Innovation Week X. Ett veckolångt event för att främja innovation, inspirera till nya idéer och uppmuntra entreprenörskap.

* Additiv tillverkning är en tillverkningsteknik där material byggs upp lager för lager för att skapa ett föremål, till skillnad från traditionella tillverkningsmetoder som ofta innebär att material tas bort (subtraktiv tillverkning) för att forma en produkt. Additiv tillverkning är mest känd under uttrycket “3D-printing”. Där en digital design matas in i en maskin som sedan skriver ut objektet genom att lägga på lager av material som plast, metall, keramik eller andra material. Detta möjliggör produktion av komplexa former och geometrier som kan vara svåra eller omöjliga att åstadkomma med traditionella metoder.

Additiv tillverkning används i en rad olika industrier, från flyg- och rymdindustrin till medicinteknik och konsumentprodukter. Tekniken ger stora fördelar när det gäller anpassning, prototypframställning, och produktion av små serier. Källa; ChatGPT

Vill du också ha hjälp med en idé?

Kontakta Simone Fantenberg eller Martin Askne

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera

Artikeln är skriven inom ramen för projektet Transformation Region Gävleborg – T-ReX som medfinansieras av Europeiska unionen.