fbpx
Translated by Google Translate

Så gjorde han passionen till sitt jobb

Anders Olsson är civilingenjören och entreprenören som under 2023 sa upp sig från sitt jobb utan att riktigt veta vad han skulle göra. Nu arbetar han på en idé, som fokuserar på att samla engagerade människor samtidigt som han arbetar i konsultvärlden där han bland annat utvecklar en gigantisk powerbank tillsammans med en av världens största motortillverkare.

– Att ta steget till att bli entreprenör fullt ut var svårt, men nu när jag gjort det är det helt fantastiskt, säger Anders

Ingenjör sedan barnsben

Anders har så länge han kan minnas varit intresserad av att göra komplexa saker så enkla som möjligt.

– Jag visste redan när jag var sex år att jag skulle bli ingenjör. När jag var sju år byggde jag min första robot och vid 14 års ålder byggde jag mitt första kretskort. Jag har helt enkelt haft en stor drivkraft för att skapa, bygga och utveckla saker, säger Anders Olsson

Med denna drivkraft har Anders arbetat på flera olika industrier genom åren, bland annat på Scania, Hiab och Pandrol. Men under slutet av 2023 sa han upp sig, utan att riktigt veta vad han ville göra.

– Jag var bara så trött på att sitta i möten och vänta på människor. Jag blev till exempel utbränd två gånger för att jag blev stressad av att saker gick för sakta i olika led. Jag hade ingen riktig plan när jag sa upp mig, bara att jag ville har roligt varje dag och jobba med engagerade människor som brinner för det de gör, säger Anders

 

En uppfinnarverkstad med vi-känsla

Anders arbetar med en idé om att skapa en uppfinnarverkstad och ett community, där människor får nå sin fulla potential, växa och vara kreativa.

– Genom min idé EqLab vill jag att människor ska nå sin fulla potential och arbeta med saker som de tycker är roliga och givande. Det ska vara en känsla av att man löser problem tillsammans på ett kreativt sätt och har tillgång till olika verktyg.

Än så länge är Anders i planeringsstadiet, men har stora visioner för sin idé.

– Jag tänker mig att inom fem år kommer det att finnas ett techhus och ett tech community här, där engagerade människor samlas, producerar och äger produkter och tjänster ihop. Fina titlar spelar ingen roll, utan man arbetar med det man brinner för och mår bra av.

” Jag har fortfarande känslan av att jag är ledig eftersom det är så roligt”

Gigantisk powerbank

Förutom att arbeta med sin idé kring en uppfinnarverkstad arbetar Anders som konsult och tar de uppdrag som passar honom.

– För att jag ska kunna jobba med min idé, behöver jag en inkomst på ett annat sätt. Därför tar jag de uppdrag som intresserar mig och där jag ser att jag kan vara en expert, göra mitt för att sedan lämna ifrån mig något riktigt bra, säger Anders.

Bland annat har Anders, tillsammans med en av världens största motortillverkare tagit fram en innovativ produkt på kort tid.

– Jag skissade på en idé under en flygresa, som jag sedan presenterade. Fick tillbaka att detta var en bra idé och efter två månader hade jag skapat en produkt som denna motortillverkare har i sin portfölj av OEM* produkter. En produkt som hade tagit dem kanske fyra år att producera själva internt.

Produkten är en större form av powerbank och bygger på att man laddar upp den för att sedan ta med den till en plats där man kan tänkas behöva elektricitet.

– Jag tror alla vet vad en powerbank är, men tänk dig en större modell av en sådan som har ett eluttag. Så denna produkt, med ett batteridrivet eluttag ökar tillgängligheten och kan användas av en bred målgrupp. Vi använde den till exempel på ett event på isen för några veckor sedan här i Hudiksvall.

Med exemplet vill Anders visa på, att om man har rätt person på rätt plats som gör rätt saker så kan så mycket ske.

– Det finns så otroligt många människor som bara går till jobbet för att få sin lön, utan att känna något som helst engagemang. Tänk om dessa personer i stället skulle vara någonstans där de kände sig engagerade och fick vara kreativa. Jag tror det skulle få så många fler människor att må mycket bättre med detta synsätt.

Tillgång till coachning och coworking

I dagsläget får Anders coachning av Propells innovationscoach och har tillgång till en coworkingyta där han sitter nästan dagligen.

– Coachningen från Propell är jätteviktig för mig och att ha detta som liknar en arbetsplats gör att jag får ett sammanhang och känner mig mindre ensam. Sen är det en bonus att jag får ta del av olika event och träffa likasinnade.

– Jag jobbar säkert mer nu än vad jag gjorde som anställd, men jag har fortfarande känslan av att jag är ledig eftersom det är så roligt, säger Anders.

*OEM är en akronym för Original Equipment Manufacturer. En OEM är ett företag som tillverkar komponenter eller delar som används i produkter från andra företag. Dessa komponenter säljs sedan till andra företag som använder dem i sina egna produkter eller märker om dem för att sälja under sitt eget varumärke. OEM-produkter är vanligt inom många olika branscher, till exempelvis elektronik, bilindustri och  IT. Källa: ChatGPT

Har du också unika idéer?

Hör av dig till oss, så hjälper vi dig vidare

Prenumerera gärna på vårt nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser om vad som händer på Propell samt kommande event.

Prenumerera

Artikeln är skriven inom ramen för projektet Transformation Region Gävleborg – T-ReX som medfinansieras av Europeiska unionen.