fbpx
Translated by Google Translate

Nytt 3D-printat hjälpmedel underlättar tömning av stomipåsar

Martin Jonsson, en ung entreprenör från Hudiksvall har utvecklat en innovativ produkt som förenklar vardagen för personer med stomi. Med hjälp av 3D-printning har han på bara ett år skapat en produkt som underlättar tömning av stomipåsar. Nu står han redo att lansera sin produkt.

Från svetsare till innovatör

Martin Jonsson är född och uppvuxen i Hudiksvall. Med en bakgrund som svetsare och ett starkt intresse för mekanik och teknik, har han alltid haft en passion för att skapa och förbättra. Idag arbetar han som produktionstekniker på Norra AM, där han dagligen får använda sitt tekniska intresse och förmåga att lösa problem varje dag.

När hans pappa Leif drabbades av cancer och behövde använda stomipåse, insåg han att det fanns behov av ett hjälpmedel för att förenkla tömningen av påsen.

– Jag insåg att det var bökigt att hantera påsen och tömma den. Så först skämtade pappa och jag om olika lösningar, men sen började jag fundera på att det faktiskt borde gå att lösa på riktigt, berättar Martin.

Pappa Leif har även han många idéer och är också i full färd i att utvecklat olika hjälpmedel för att underlätta vardagen för personer med stomi.

– Min pappa har många idéer och faktiskt flera produkter på gång. Det smittar nog av sig på mig. Vi har pratat mycket om hur vi kan göra saker enklare och bättre för personer med stomi, säger Martin.

Prototyp med hjälp av 3D-printning

Efter att ha gjort en enkel prototyp och fått positiv respons från sin pappa, bestämde sig Martin för att ta idén vidare. Med sin kunskap inom CAD började han skissa på datorn och använda sin 3D-printer hemma för att utveckla en mer avancerad lösning.

– Jag satt på kvällarna och printade ut och försökte komma på en enkel lösning. Sen jobbade jag på månad efter månad. Här fick jag även god hjälp av Stefano på Norra AM, som har otrolig kunskap kring 3D printing. Till slut kände jag mig nöjd, den känns enkel, användarvänlig och som ett väldigt bra hjälpmedel, säger Martin.

förslutning stomi

Framgång i tävlingen ”Jag har en idé”

När Martin såg tävlingen ”Jag har en idé” bestämde han sig för att skicka in sin idé och visa sin prototyp. Till hans stora överraskning blev han en av pristagarna och kom på andra plats, vilket gav honom 20 000 kronor för att vidareutveckla sin prototyp.

– Det var fruktansvärt oväntat. Jag trodde inte ens att de skulle ta in mitt tävlingsbidrag. Men det var ju skitroligt, säger Martin.

Nästa steg – lansering och försäljning

Med hjälp av prispengarna och stöd från Propell, har Martin kunnat förbättra sin prototyp och förbereda sig för lansering. Han har skickat ut testexemplar till 15 personer och fått positiv respons. Nu väntar han på att hemsidan ska bli klar för att kunna börja sälja produkten.

– Jag tror det är den största utmaningen nu. Att kunna marknadsföra och nå ut till målgrupper. Förut var det största utmaningen att designa och få fram en prototyp, säger Martin.

en ung man

Stöd från Propell och framtida planer

Martin har fått stor hjälp från Propell som har väglett honom genom processen att gå från idé till verklighet.

– Propells stöd har varit ovärderligt för mig, speciellt har Martin Askne hjälpt mig reda ut så otroligt många frågor och tankar jag haft, säger Martin.

Martin planerar att fortsätta utveckla fler produkter för stomi-patienter tillsammans med sin pappa.

– Jag får börja med det här, en sak i taget. Men såklart har jag och pappa redan nu flera idéer på hur vi kan hjälpa personer med stomi. Tillsammans vill vi förbättra livskvaliteten för de som lever med stomi, avslutar Martin.

Kan vi hjälpa dig vidare med dina idéer?

 Kontakta Martin Askne eller Simone Fantenberg

Prenumerera gärna på Propells nyhetsbrev för att ta del av spännande berättelser, få tips om olika event och unika erbjudanden.

Prenumerera

Artikeln är skriven inom ramen för projektet Transformation Region X – T-ReX som medfinansieras av Europeiska unionen.