fbpx
Translated by Google Translate

Madeleijn bygger framtidens pooler

Utifrån ett brinnande intresse för innovation, teknik och konstruktion utvecklar Madeleijn Perjos ett nytt koncept för spabad. Pooler som skräddarsys och byggs med hållbara material i 3D-printer.
– Jag vill göra vardagslyxen hållbar på mitt eget sätt.

Den innovativa idén föddes när Madeleijn driftade en spabadsbutik. Hon reagerade på att många betalar stora pengar för amerikanska så kallade kvalitetsbad. Pooler av plast som fraktas över havet, som inte är anpassade för vårt klimat och ofta är utrustade med många onödiga funktioner. Stora avstånd innebär dessutom långa väntetider för reservdelar, som inte sällan är av dålig kvalitet.

– Jag slog ihop mina erfarenheter och tänkte att det borde gå att göra på något annat sätt, att kostymera produkter hållbart och utifrån kundens behov.

Energisnåla pooler i biokompositmaterial

Konceptet går ut på att med 3D-skrivare bygga energisnåla pooler i biokompositmaterial. Tanken är att kunden ska kunna gå in på en digital plattform och bygga ihop sitt bad, ungefär som ett IKEA-kök. Förutom designval ska det finnas olika alternativ till uppvärmningslösningar, beroende på geografisk plats och vilket elsystem som finns i anslutning och smarta funktioner som till exempel reglerar vattnets temperatur. Madeleijn vill också se över möjligheten att återbruka och återanvända elkomponenter.

Värdefullt stöd från flera aktörer

Madeleijn är bosatt i Gävle och har fått hjälp att komma vidare med sin innovationsidé genom både Sandbacka Science Park och Movexums utvecklingsprogram Boost Chamber. Hon har även tagit emot en innovationscheck från Almi Företagspartner och äskat en konsultcheck från Region Gävleborg. Förinkubatorn Propell i Hudiksvall har också fungerat som värdefullt bollplank.

– Att få den hjälpen betyder allt. På Propell finns en otroligt stor teknisk kunskap, med rätt inblick i vart man ska vända sig när man har innovativa idéer mot det tekniska hållet. De har förstått de termer jag använder och lotsat mig till rätt personer.

Madeleijn kom i kontakt med robotingenjören Lenny Tönnäng hos RISE i Mölndal. Här finns en av två robotar i Sverige som har kapacitet att skriva ut så stora detaljer och de tyckte att projektet var mycket intressant.

– Det var annorlunda och stort, det största som RISE någonsin har testat att printa. Vi ser att det finns mycket som vi skulle kunna jobba vidare med och utveckla tillsammans.

Unik utomhuspool i Göteborg som prototyp

Under resan har Madeleijn haft kontakt med en prototypkund. På den vägen kom en förfrågan om en unik utomhuspool till ett nytt hotellbygge i Göteborg. Med ett verkligt case påskyndades processen och den första prototypen blev en färdig produkt som färdigställdes hos RISE på knappt två månader. Poolen, som mäter hela 6×3 meter, levererades till kunden i ett stycke isolerad och klar för bara ett par månader sedan.

– Det var spännande men det har varit riktigt hårt jobb. Det är egentligen ingen tid alls för att ta fram något forskningsbaserat. Vi har stött på många utmaningar och har fått göra kompromisser.

Nästa steg är att utveckla, testa och hitta finansiering

Målet i nästa steg är att printa en pool i ett stycke, med en vattentät laminering i ett hållbart material. De skulle bland annat vilja titta närmare på en linbaserad coating, då lin har egenskaper som är mycket isolerande och tätande. Det finns även tankar på att tillverka ett bad i stål för uthyrning, som går att återbruka genom att smälta ner och göra om igen.

Mycket hänger på att hitta en bärande finansieringsmodell.
–  Jag ligger lite steget före. Det är fortfarande dyrt att ta in kompetensen för att kunna 3D-printa. Tekniken och tillgången på printers gör att kostnaderna är stora men samtidigt händer det väldigt mycket på det här området just nu, säger Madeleijn som har en komplex vision.

– Drömmen är att äga en egen 3D-printingfabrik, där jag själv sitter på kompetensen och även kan utbilda min personal till robotingenjörer. Jag vill kunna ta på mig olika jobb och blanda design med innovation och teknik. Lösningar som ligger i framkant vad gäller energibesparing och hållbarhet. Kanske till och med bygga hus. Det finns så mycket som jag vill forska i, utveckla och testa.

Vill du också ha hjälp att utveckla innovativa idéer som du har?
Kontakta oss